Cumhuriyet’in 91. kuruluş yıl dönümü ilimizde coşkuyla kutlandı.

Salı günü Valilik bahçesindeki tören alanında Atatürk anıtına çelenk sunmayla başlayan Cumhuriyetin 91. yıl dönümü kutlama törenleri Çarşamba günü Vali Azmi Çelik’in Valilik makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Valilik karşısındaki  Turgut Özal bulvarında kutlamalar devam etti.

Cumhuriyet bayramı kutlamalarına; Garnizon Komutanı Tuğgeneral Uğur ÖZCAN, Cumhuriyet Başsavcısı, Kasım TÜTEN, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Murat İLHAN, İdare Mahkemesi Başkanı Nihat KOÇAK, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam ULUÇAM, Vali Yardımcıları, askeri erkan, kamu kurum yöneticileri, STK temsilcileri, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Turgut Özal Bulvarı’nda düzenlenen kutlama programı; İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

 Program, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip ERDOĞAN’ın Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yayınlanan mesajının okunmasından sonra, Vali Azmi ÇELİK ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Uğur ÖZCAN törene katılan vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladılar.

Törende günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Vali ÇELİK, konuşmasına Karaman ilindeki maden ocağında mahsur kalan 18 madencinin sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşması dileğinde bulunarak başladı.

Vali ÇELİK konuşmasında, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin atalarının bir onur, haysiyet ve namus mücadelesi neticesinde, zaferle taçlanan “Kurtuluş Savaşı” sonucunda  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunu belirtti.

CUMHURİYET HERKESİ EŞİT GÖREN BİR SİSTEMDİR

Konuşmasında, Cumhuriyette devletin bekası kadar vatandaşının huzuru ve mutluluğunun önemli olduğuna vurgu yapan Vali ÇELİK, "Cumhuriyet herkesi eşit statüde gören, ırk, dil, din, cinsiyet ayrımı yapmadan, ötekileştirmeden bütün vatandaşlarının refahını sağlamaya çalışan bir sistemdir”  dedi.

 Vali ÇELİK konuşmasını şöyle sürdürdü; “2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girerek küresel rekabet gücüne, lider girişimcilere ve markalara sahip, yüksek teknoloji üretebilen, yenilikçi bir Türkiye idealine doğru hızla ilerliyoruz.

Bu vatanı bizlere emanet eden atalarımıza layık olmak ve ülkemizi uluslararası arenada hak ettiği seviyeye yükseltmek için daha fazla gayret göstereceğiz.

Bilimde, sanayide, teknolojide, ekonomide, demokraside, insan haklarında, hukukun üstün kılınmasında ve uluslararası rekabetin gerekli kıldığı her alanda alın teri dökeceğiz.

Eskilerin, Barış ülkesi dediği bu medeniyet beşiği topraklarda huzuru bizlere çok gören zihniyetler artık miadını doldurmuştur. Hiç kimse elde edilen kazanımları gözden çıkarma ve yok sayma lüksüne sahip değildir.

Cumhuriyetimizin 91. yılında kimlik dayatan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle, giyim kuşamıyla uğraşan bir anlayıştan artık eser kalmamıştır.

Elbette ki daha yapılacak işlerimiz, kat edecek yolumuz vardır. Ancak bu durum bize gelinen mesafeyi önemsiz görme hakkı vermez.

Bu anlayış içinde, kötü niyetli kişi ve unsurları devre dışı bırakarak, Devlet-Vatandaş kaynaşması ve dayanışmasını olabildiğince güçlendirmeye ısrarla devam edeceğiz

Ancak ortaya konan iyi niyete, atılan adımlara karşı önyargıyla yaklaşan ve karanlıktan beslenen kesimler de mevcuttur. Yaşadıkları karanlık iklimlerini bütün ilimize ve bölgemize yaymaya çalışanlara karşı uyanık olmak, olayları ve kişileri ön yargıdan uzak, cesur bir şekilde değerlendirmekte bölge insanın görevidir.

İnsanlık tarihi bize göstermiştir ki; çeşitlilik içinde birliğini sağlayan, farklılıkları bir zenginlik unsuru olarak gören ülkeler ve toplumlar huzuru, barışı ve nihayetinde refahı yakalamıştır.

Devletsizliğin halka nelere mal olduğunu görmek için geçmişe gitmeden yakın çevremizdeki yaşanan olayları değerlendirmek yeterlidir. 

Bu anlamda vatandaşlarımızın hukuka saygılı, yükümlülüklerini yerine getiren öte taraftan ise hakkını sonuna kadar arayan, adaletsizliğe dur demesini bilen bireyler olması son derece önemlidir.

Özlemini çektiğimiz bir Türkiye ve cazibe merkezi bir Batman için olmazsa olmaz şartımız bölgemizde devam eden huzur ve barış ortamının kalıcı hale gelmesidir.

Silahla, kavgayla, hak aramanın bu topluma maddi ve manevi maliyeti çok yüksek olmuştur. Asla eskiye dönemeyiz, dönmemeliyiz.

O halde, tüm yaşamımızı korku ve endişe içinde geçirmek istemediğimizi yüksek sesle haykıralım.

Batman'daki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kanaat önderleri bu konularda bu güne kadar yaptıkları öncülük görevini artırarak devam ettirmelidirler.

Bu ülkede meşru yolla siyaset yapmak isteyenlere tüm kanallar sonuna kadar açıktır.

Devletimizin ve Hükümetimizin pek çok konuda olduğu gibi toplumsal barışı sağlamaya yönelik ciddi bir çaba içerisinde olduğu gerçeğini hiç kimse görmezden gelemez.

Ülkemiz genelindeki ve bölgemizdeki sorunların çözümü konusunda atılan adımları yok saymak ahlaki ve vicdani açıdan kabul edilemez.

Toplumsal barışın sağlanması konusunda seçilmiş siyasi iradeye yardımcı olmak herkesin birincil görevidir.

Bu görevden kaçmak tarihi bir sorumluluktan ve vebalden kaçmak demektir.

Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere armağan eden Büyük Atatürk’ü, İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi ise şükranla anıyorum” dedi.

Vali ÇELİK konuşmasının sonunda tüm Batmanlıların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ İPTAL EDİLDİ

Karaman ilinde meydana gelen maden faciasından dolayı kutlama programında yer alan halk oyunları gösterileri iptal edildi.

Program, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okunmasıyla devam etti.

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir dallarında birinci olan öğrenciler ödüllerini Vali ÇELİK’in elinden alırken, ikinci olan öğrencilere ödülleri Garnizon Komutanı Tuğgeneral Uğur ÖZCAN, üçüncü olan öğrencilerin ödüllerini ise Cumhuriyet Başsavcısı Kasım TÜTEN tarafından verildikten sonra program, tören geçişiyle sona erdi.